Εργοστάσιο καύσης Μαυροράχης. Τεράστια κέρδη και συμφέροντα σε βάρος της υγείας μας.
Επιλέχτηκε η Μαυροράχη για έναν και μόνο λόγο, γιατί εκτιμάται ότι θα είναι ήσσονος αντίστασης.
Λόγος ζωντανός, περιεκτικός και ανόθευτος από τους εισηγητές της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης για το εργοστάσιο καύσης στη χωματερή της Μαυροράχης, στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή το πρωί, στο Μελισσοχώρι.
Η κα Στέλλα Δημητριάδου αναφέρθηκε στην εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα στηρίζεται στην διαλογή, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση, ώστε στο τέλος να μένει μια μικρή ποσότητα αδρανών υλικών το 10% περίπου των απορριμμάτων, το οποίο και αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα διάφορα έργα των δήμων. «Με τη συμμετοχή των πολιτών που θα συνοδεύεται και από την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και με ένα απλό και φθηνό μηχανολογικό εξοπλισμό ο κάθε δήμος ή ομάδα δήμων θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απορριμμάτων, με τα κέντρα διαλογής. Με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα επιφέρει έσοδα και θα μειώνει τα δημοτικά τέλη».
«Για κανέναν δεν είναι μακριά η Μαυροράχη», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι της Γης» Ασσήρου, κα Ντίνα Στόιου «τον καρκίνο ο αέρας θα τον μεταφέρει σε όλη την περιοχή». «Θα αυξηθούν τα ποσοστά και μετά θα ψάχνουν να ερμηνεύσουν τα αίτια». «Δεν εκφράζουμε απλά μια άρνηση» τόνισε η κα Ντίνα Στόιου, «προτείνουμε μία άλλη εναλλακτική λύση- διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών». «Ο λόγος που επέλεξαν την Μαυροράχη, είναι από μόνος του αποκαλυπτικός και ενδεικτικός για το τι πάνε να σκαρώσουν. Επιλέχτηκε λοιπόν η Μαυροράχη για έναν και μόνο λόγο, γιατί όπως γράφουν στα εισηγητικά τους έγγραφά, η περιοχή θα είναι ήσσονος αντίστασης. Αυτό εκτιμάνε, δηλαδή ότι οι πολίτες της περιοχής δεν θα αντιδράσουμε. Αλλά αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε. Με την πληροφόρηση και τη συζήτηση που επιχειρούμε με αυτές τις εκδηλώσεις, θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ώστε να παρέμβουν οι τοπικές κοινωνίες και να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς τους. Πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε» κατέληξε η κα Ντίνα Στόιου.
«Το σκουπίδι που φεύγει από εμάς, θα επιστρέφει με τη μορφή της ρύπανσης του αέρα» υπογράμμισε ο Ανδρέας Θεοδωρίδης, από την κίνηση «Κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων». «Η καύση των απορριμμάτων, είναι μια βρώμικη ιστορία και μια ασύμφορη λύση. Έχουν δε τόσο φούρια για να κάνουν τα εργοστάσια καύσης, που δεν λογαριάζουν τίποτα. Στο άρπα κόλα και με μεγάλη επικινδυνότητα, κινούνται μόνο και μόνο για το κέρδος». «Λίγο πολύ μας θεωρούν σαν τον πιο χαζό λαό» καυτηρίασε ο Α. Θεοδωρίσης «αφού ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα, να εφαρμοστεί άλλος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους, ενώ οι Γερμανοί π.χ, όπως κι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν. Έτσι θα γεμίσουν όλη την Ελλάδα με φούρνους -καύσης, αφού μας αντιμετωπίζουν ως τριτοκοσμική χώρα».
Η κα Δήμητρα Σπανουδάκη τόνισε «Η τρόικα όταν κάθε τρεις μήνες επισκέπτεται τη χώρα μας στο πρώτο υπουργείο που πάει μετά των Οικονομικών, είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για να προωθήσουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια καύσης σε όλη την Ελλάδα. Τί είναι λοιπόν τα εργοστάσια καύσης και πως λειτουργούν; Αφού ξεχωρίσουν τα γυαλιά και τα μέταλλα, από τα απορρίμματα, αφυδατώνουν τα υπόλοιπα και τα μετατρέπουν σε σκουπιδόμπαλες. Τις οποίες ονομάζουν βιομάζα και θα εισπράττουν επιδοτήσεις, γιατί δήθεν θα χρησιμοποιούν εναλλακτική καύσιμη ύλη. Με τη θερμική ενέργεια από την καύση θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα που θα το μεταπωλούν στην ΔΕΗ, εισπράττοντας τεράστια ποσά, αφού θα χαρακτηρίζεται ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας. Εφτά εκατομμύρια τόνους προβλέπεται να εισάγουμε από την Ιταλία για το εργοστάσιο καύσης στο Βόλο του Αλεξάκη, πρώην της ΚΥΠ. Η δε διοξίνη που κατά 80% παγκοσμίως προέρχεται από την καύση των απορριμμάτων, συσχετίζεται με όλες τις μορφές του καρκίνου» κατέληξε η κα Σπανουδάκη.
Τέλος στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος του συλλόγου Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά και δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου Χρήστος Χατζηπαρδείσης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη του συντονισμού του αγώνα όλων των φορέων της περιοχής, για να αποτραπεί η δημιουργία του εργοστασίου καύσης στην Μαυροράχη, σε μια περιοχή που προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες (Rammsar- Natoura) και που θα συμβάλει στην παραπέρα υποβάθμιση της.