Επιτέλους, μετά από πολύ προσπάθεια, αφού ακυρώθηκε δύο φορές την τελευταία στιγμή, πρώτα από τον πολιτιστικό σύλλογο των Λαγυνών και μετά από τoν Ιερέα λόγω της άρνησης της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ναού του Αγίου Νικολάου να παραχωρήσει την αίθουσα δεξιώσεων, πραγματοποιήθηκε τελικά στο κτήριο της κοινότητας των Λαγυνών η ενημέρωση για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.
Μίλησαν μέλη του Συλλόγου “Φίλοι της Γης” για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, κυρίως μετά από τα τελευταία γεγονότα και την καταγγελία που έκανε ο Σύλλογος στον εισαγγελέα, για τη εκροή των μολυσμένων νερών από το ΧΥΤΑ στο παρακείμενο ρυάκι, το οποίο καταλήγει στον Μπογδάνα.
Κατόπιν αναφέρθηκαν στην επικινδυνότητα του εργοστασίου καύσης, τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για την οικονομία του τόπου.
Με την ίδια λογική που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο καύσης, μόνον που τις συνέπειες του δεν θα τις βλέπουμε, αλλά θα τις νιώσουμε μετά από λίγο καιρό στον μολυσμένο αέρα που θα αναπνέουμε (καρκινογόνα αέρια, διοξίνες ) αλλά και στα προϊόντα που θα παράγει ο τόπος. Πρέπει να δράσουμε και να αντιδράσουμε τώρα, πριν να είναι αργά.
Τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου καύσης, ενώ το κέντρο διαλογής-ανακύκλωσης στην Ευκαρπία, εδώ και τέσσερα χρόνια είναι στάσιμο και η ανακύκλωση καθηλωμένη στο 8% – την σαμποτάρουν συστηματικά για να έχει υλικό το εργοστάσιο να καίει!
Η ανακύκλωση δημιουργεί θέσεις εργασίας και έσοδα στους Δήμους, αν γίνει σε τοπικό επίπεδο – και ο εδώ Δήμος, έχοντας αυτήν την ιδιαιτερότητα, πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Ηδη πολλοί Δήμοι κάνουν τέτοιες προσπάθειες με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση των δημοτών τους .Τα σκουπίδια μας μπορούν να γίνουν χρυσός.
Κατόπιν μίλησε ο κ. Ανδρέας Θεοδωρίδης από την “Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων”, αναλύοντας την σειρά με την οποία θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές , σύμφωνα με τις οποίες , οι καλύτερες λύσεις κοινωνικά , πολιτικά , περιβαλλοντικά , είναι η πρόληψη–μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση–λιπασματοποίηση, έτσι ώστε μια πολύ μικρή ποσότητα αδρανών απορριμμάτων να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ).
Η επίτευξη αυτών των λύσεων δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματωθεί και ούτε οι Έλληνες είναι χαζοί και δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αυτό που χρειάζεται είναι η ειλικρινής προσπάθεια της πολιτείας.
Οι δύο μονάδες που θέλουν να κατασκευάσουν στην Θεσσαλονίκη ( ΒΔ και ΝΑ ) είναι δυναμικότητας 800.000 τόνων/έτος , ενώ τα σκουπίδια που θάβονται στο ΧΥΤΑ είναι 500.000 τόνοι το χρόνο, εκ των οποίων το 80% ανακυκλώνεται και κομποστοποιείται, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν και την μείωση των απορριμμάτων κατά 25% λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό που υπολείπεται είναι ελάχιστο και βεβαιώνει ότι τελικά , θέλουν να καίνε τα πάντα αλλά και να εισάγουν σκουπίδια από την κάτω Ιταλία που ελέγχονται από την Μαφία, όπως σχεδιάζουν να κάνουν και στο Βόλο.
Η Πρωτοβουλία θα οργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις ενημέρωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και η κύρια παραγωγός των απορριμμάτων.
Βασική όμως προϋπόθεση είναι να ανταποκρίνεται, να ευαισθητοποιείται και να μάχεται ο κάτοικος που έχει το πρόβλημα δίπλα του.
Από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά μίλησε ο αντιπρόεδρος κ. Δημ. Μέγκας , αναλύοντας το ιδιαίτερο γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής , που εγκλωβίζει το νερό και τον αέρα με αποτέλεσμα , όταν αυτά είναι μολυσμένα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το τόπο, διότι δεν υπάρχει σημείο διαφυγής τους.
Τόνισε ότι η κεντρική εξουσία ακολουθεί την ίδια τακτική, όποιος και να την έχει, εμείς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να δράσουμε ενωμένοι για το καλό όλων μας. Αν τα εργοστάσια ήταν καλά θα τα θέλανε και μέσα στην πόλη και όχι 40 χιλιόμετρα μακριά της, κοντά στα δικά μας σπίτια.
Υπήρξαν παρεμβάσεις κατοίκων, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να γίνει ακόμη μια ενημέρωση σε εύλογο χρονικό διάστημα.