Την Τρίτη 09/12/2013 , το Δ. Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά πήρε ομόφωνη απόφαση , ότι εναντιώνεται στην κατασκευή οποιασδήποτε μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων , στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Την Δευτέρα 23/12/2013 , συγκλήθηκε Συμβούλιο στον ΟΤΑ με θέμα την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος του 2014 (Διαύγεια ΑΔΑ ΒΛΓ2ΟΡΘΦ-06Ν, επισυνάπτεται παρακάτω), το οποίο περιελάμβανε και την μονάδα στην Μαυροράχη, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς θα είναι.
Παρά την ομόφωνη απόφαση της Τριτης 09/12/2013 , οι εκπρόσωποι του Δήμου μας στον φορέα ( Ι.Κολασίδης, Σ.Τερζάκης, Π.Πάσχος ) ψήφισαν ΝΑΙ , δίχως να διατυπώσουν καμία απολύτως διαφωνία ή έστω να καταθέσουν πρόταση-τοποθέτηση που να ζητά την εξαίρεση της μονάδας από το τεχνικό πρόγραμμα , όπως έγινε με το ΚΔΑΥ στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013.
Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τις προτάσεις που μοιράζαμε επί τόπου στους εκπροσώπους του ΔΣ του ΟΤΑ (επισυνάπτονται παρακάτω). Άρα ο Δήμος Λαγκαδά είναι – τυπικά και ουσιαστικά – ΣΥΜΦΩΝΟΣ με την κατασκευή της μονάδας στη Μαυροράχη! Ποιά ισχύ έχουν οι αποφάσεις των Δ. Συμβουλίων και ποιούς δεσμεύουν ; Και ποιό άραγε είναι το κύρος και η αξιοπιστία ενός οργανισμού , που αυτοαναιρείται και αυτοακυρώνεται μέσα σε μερικές μέρες;
Ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας στον ΟΤΑ, σημασία είχε η σθεναρά αρνητική θέση του Λαγκαδά , σε εφαρμογή της διακυρυγμένης ομόφωνης απόφασης της 09/12/2013. Στην προκείμενη περίπτωση όμως , πως αλλοιως μπορεί να εκληφθεί η στάση του Δήμου , αν όχι ως ανεπιφύλακτη έγκριση και αποδοχή της κατασκευής της μονάδας στο ΧΥΤΑ; Στα Δημοτικά Συμβούλια διακυρύσσουμε ΟΧΙ , αλλα στον ΟΤΑ ψηφίζουμε ΝΑΙ! Η ψήφος των εκπροσώπων του Δήμου μας στον ΟΤΑ , ήταν αντίθετη με την απόφαση που πάρθηκε στο Δ.Συμβούλιο, μπροστά στους Δημότες.
Έχει ισχύ αυτή η ψήφος; Έχουν ίχνος σοβαρότητας οι εκπρόσωποι του Δήμου στον ΟΤΑ ; Ή μήπως είναι υπεράνω αποφάσεων και δεν δεσμεύονται απ’ αυτές ; Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν ! Τότε όμως είναι ανεξέλεκτοι και ούτε καν λογοδοτούν στους εντολείς των ! ‘Η μήπως και οι εντολείς των αδιαφορούν για το εάν εφορμόζουν τις αποφάσεις των Δ.Συμβουλίων ; Ποιός είναι πιό φαιδρός ; Ποιός είναι πιό επικίνδυνος; Εκ των υστέρων μαθαίνουμε, ότι το ίδιο Τεχνικό πρόγραμμα του 2013 , με την μονάδα στην Μαυροράχη , ψηφίστηκε από τον Δήμο μας στον ΟΤΑ και πέρυσι , ενώ και πάλι είχε παρθεί απόφαση αρνητική για την μονάδα το 2011 , και διαρρήγνυε τα ιμάτια του ο Δήμος μας , ότι είναι αντίθετος με το έργο και δεν θα επιτρέψει να κατασκευαστεί στον τόπο μας ! Δηλαδή , αν δεν το επιτρέπει και ψηφίζει ΝΑΙ , εάν το επέτρεπε τι θα έκανε ; Θα παρακαλούσε τον ΟΤΑ να το κάνει , όσο γίνεται πιο γρήγορα , για να πάρει αντισταθμιστικά κι από κεί;!
Εάν όλα αυτά δεν είναι εμπαιγμός , πως αλλοιώς μπορεί να χαρακτηριστεί; Φανταστείτε πόσες άλλες είναι οι αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα στο Δ.Συμβούλιο και τί στήριξη βρήκαν απο το Δήμο , όταν ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν ! Ποιός το ξέρει και ποιος το ελέγχει; Καταγγέλουμε αυτή την στάση του Δήμου Λαγκαδά η οποία, όχι μόνον υποτιμά τους δημότες του , αλλά είναι και φοβερά επικίνδυνη. Επίσης μας λυπεί , αλλά και μας θυμώνει ιδιαίτερα , η στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης. Πού είναι ο έλεγχος όπου υποτίθεται οτι θα έπρεπε να ασκεί; Πού οι καταγγελίες τέτοιων συμπεριφορών που ευτελίζουν τις αποφάσεις των Δ. Συμβουλίων και υποβιβάζουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού σε κομπάρσους των διορισμένων εκπροσώπων; Είναι δυνατόν να αρκούνται μόνον στην έκδοση ψηφισμάτων , προς εντυπωσιασμό των παρευρισκομένων δημοτών, και να αδιαφορούν για το κύρος του σώματος που μετέχουν, μη ελέγχοντας την εφαρμογή των αποφάσεων που παίρνουν;
Ζητούμε απ΄όλους να τοποθετηθούν κρίνοντας αυτή την πράξη του Δήμου ! Εκτός κι αν είναι σύνηθες φαινόμενο και αποδεκτή πρακτική , άλλα να ψηφίζονται και άλλα να υλοποιούνται , είτε με την ανοχή , είτε λόγω της αδιαφορίας της αντιπολίτευσης…
Ο σύλλογος
23-12-2013
Ζητούμε την καταψήφιση αυτού του τεχνικού προγράμματος γιατί :
Βασίζεται στον παλιό σχεδιασμό σε επίπεδο Ν. Θεσσαλονίκης. Δεν πρέπει σήμερα να προτείνονται έργα, όπως οι μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με τα δεδομένα του 2004 και μάλιστα υπερδιαστασιολογημένα σε ποσοστό τουλάχιστον 300% από τις πραγματικές ανάγκες με βάση τις σημερινές ποσότητες αλλά και τους στόχους που θέτει η οδηγία 98/2008 και ο Ν. 4042/2012.
Δεν υπάρχουν έργα που να προωθούν την μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων με ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση, ούτως ώστε να πετύχουμε τους στόχους και να εναρμονιστούμε με την κοινοτική οδηγία 98/2012.
Ειδικά για το έργο της ΒΔ ενότητας που προβλέπεται να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει μεγάλο κόστος για ένα ιδιωτικό έργο που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες. Είστε σε θέση να πάρετε την απόφαση με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και να επιβαρύνετε με τριπλάσια δημοτικά τέλη και τους δημότες σας, όταν το κάθε νοικοκυριό με δυσκολία πληρώνει την ΔΕΗ του ;
Ξέρετε ότι με μια τέτοια μονάδα το κόστος διαχείρισης ανά τόνο θα επταπλασιαστεί; Αν σήμερα στο ΧΥΤΑ πληρώνετε 23 ευρώ τον τόνο, με την μονάδα θα πληρώνετε περίπου 150 ευρώ/τόνο.
Πρέπει το τεχνικό πρόγραμμα να έχει έργα που να μειώνουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και να προστατεύουν συγχρόνως το περιβάλλον.
Τα έργα της λιμνοδεξαμενής και της επέκτασης της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων στη Μαυροράχη θα πρέπει να γίνουν, διότι το περιβάλλον της περιοχής έχει υποστεί τεράστιες ζημιές ταυτόχρονα όμως πρέπει να τονίσουμε ότι αν υπήρχε σωστή διαχείριση και δεν αποτύγχανε ο ΟΤΑ να λειτουργήσει σωστά το ΧΥΤΑ, δεν θα επιβαρυνόταν τώρα με το επιπλέον κόστος των δύο αυτών έργων.
Πρέπει τα έργα που θα προτείνονται και θα ψηφίζονται να είναι ορθολογικά, κατανεμημένα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, να λύνουν τα προβλήματα και όχι να τα διογκώνουν και να παραπέμπουν την λύση τους στο μέλλον.
Προτείνουμε την απάλειψη των δύο μονάδων ΒΔ και ΝΑ Θεσσαλονίκης από αυτό το τεχνικό πρόγραμμα και την αναθεώρηση – επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού με ορθολογικά κριτήρια, γεωγραφική κατανομή των έργων αναλογικά με τον όγκο των παραγόμενων σκουπιδιών και όχι με διαρκή επιβάρυνση των ήδη υπαρχόντων θέσεων.
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου “Φίλοι της γης”
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά
Κάτοικοι του Δήμου Λαγκαδά
Διαβάστε στο τεχνικό πρόγραμμα του ΦΟΣΔΑ εδώ.