Ο σύλλογος “Φίλοι της Γης” ιδρύθηκε στην Άσσηρο, πρώην Δήμο Ασσήρου, το 2009.
Οι ανησυχίες των κατοίκων πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με κύριο και σημαντικότερο την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ και τις συνέπειες που έχει αυτό μέχρι και σήμερα, ήταν από τα πρώτα θέματα, και μπορεί να πει κανείς, η αιτία της σύστασής του.
Στις 8 Ιουνίου του 2009, μαζί με τον Δ.Ασσήρου, προχωρήσαμε σε δεκαήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, μετά την εύρεση επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων στο χώρο. Παράλληλα, καταγγείλαμε το γεγονός προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, την εισαγγελία Θεσ/νίκης –πρόσφατα καταθέσαμε για τέταρτη φορά– τους βουλευτές της περιοχής μας, τους αρχηγούς κομμάτων, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής περιβάλλοντος, κ. Σ. Δήμα. Έκτοτε, μας απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο του ΧΥΤΑ και ακόμη περιμένουμε την υλοποίηση της απόφασης του ΟΤΑ, για την σύσταση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου του χώρου, από κατοίκους της περιοχής και του Δήμου.
Τον ίδιο μήνα, κάναμε αιτήσεις προς το Επαρχείο Λαγκαδά και την Νομαρχία Θεσ/νίκης, ζητώντας τους να πάρουν απόφαση Δ.Σ. για το εάν δέχονται την δημιουργία εργοστασίου “ενεργειακής αξιοποίησης” (καύσης) στο χώρο του
ΧΥΤΑ. Η απόφαση του Νομάρχη ήταν: “Δεν συζητούμε για εργοστάσιο καύσης, εάν δεν υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός”.
Μετά από επανειλημμένες αιτήσεις προς το ΥΠΕΚΑ, μας στάλθηκαν οι μελέτες, περιβαλλοντικές και χωροθέτησης, του εργοστασίου οι οποίες είχαν κατατεθεί από τον ΟΤΑ Μείζονος Θεσ/νίκης. Εκεί διαπιστώσαμε ότι θα καίγεται σύμμεικτο σκουπίδι, δηλαδή όλα τα σκουπίδια, και ότι ως καταλληλότερη θέση προκρίνεται η Μαυροράχη, διότι είναι μακριά από προστατευόμενη περιοχή, δεν έχει γεωργία και κτηνοτροφία, δεν είναι ορατή από κατοικημένες περιοχές και -το βασικότερο- η περιοχή της Ευκαρπίας, που ήταν η αρχική θέση του εργοστασίου, απορρίφθηκε διότι υπήρχαν κοινωνικές αντιδράσεις!
Αλλά δεν δραστηριοποιούμαστε μόνο για τον ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο καύσης. Κάναμε αιτήσεις προς το Δ.Σ. του Δήμου Ασσήρου ζητώντας:
- Να δημιουργηθεί ειδικός χώρος εναπόθεσης μπαζών και ογκωδών υλικών.
- Να τοποθετηθούν κάδοι κομποστοποίησης αλλά και συλλογής καμμένων οικιακών λαδιών, δοκιμαστικά σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.
- Να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων του Δήμου.
- Να γίνουν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες βυτίων απόφραξης, για να σταματήσει η ντροπή της ανεξέλεγκτης απόρριψής τους στα χωράφια της περιοχής.
- Να μας δοθεί άδεια παρέμβασης στην θέση Καραγάτσια, στην έξοδο του χωριού προς Λαγκαδά, για να την μετατρέψουμε από σκουπιδότοπο σε χώρο αναψυχής. Σήμερα λειτουργεί με κούνιες, γήπεδο ποδοσφαίρου, βόλεϊ, πάγκους και τελευταία κτίστηκε με χορηγίες συγχωριανών μας, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.
Για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2009, 2010 και 2011), διοργανώσαμε: τον Ιούλιο ποδηλατοδρομίες και τον Νοέμβριο δενδροφυτεύσεις στην θέση Πάπιες. Συμμετείχαμε, με δημιουργίες των μελών μας και μαθητών του Λυκείου Ασσήρου, στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Επαρχείου. Την ημέρα περιβάλλοντος, 5η Μαϊου, αναλάβαμε πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία Ασσήρου, με συμμετοχή μελών μας και παιδιών του χωριού. Καταγγείλαμε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος Νομαρχίας Θεσ/νίκης και στην Τροχαία Λητής τον Ιούλιο του 2010, την επικινδυνότητα του οδοστρώματος της παλαιάς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Σερρών εξ’ αιτίας των μολυσματικών στραγγισμάτων των απορριμματοφόρων. Καταρτίσαμε αντιμελέτη σχετικά με την χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης και την αποστείλαμε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό ταξίδι στις 16/19-11-2010 στην πόλη των Βρυξελλών σε συνεργασία με άλλους περιβαλλοντικούς συλλόγους, με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πρασίνων, όπου επισκεφτήκαμε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Στην διάρκεια του ταξιδιού βρεθήκαμε και συνομιλήσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και προσωπικά, με τον τότε επίτροπο σε θέματα περιβάλλοντος, κ .Σ.Δήμα, όπου του εκθέσαμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας (Λίμνη Κορώνεια, ΧΥΤΑ –Εργοστάσιο Καύσης,ποταμός Μπογδάνας).
Μετά από κινητοποίηση και καταγγελία μας προς την Περιφέρεια Δασών Θεσσαλονίκης, καταφέραμε να σταματήσει η κοπή υγιών δένδρων στα δύο ρέματα που περνούν μέσα από την Άσσηρο, τον Φεβρουάριο του 2011, ζητώντας από το Δασαρχείο να περιοριστεί μόνο στα ξερά και καμένα και να επιμείνει στον καθαρισμό των ρεμάτων. Κάναμε αναφορά προς την Γ. Γ. Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ, κα. Καραβασίλη, τέλη Φεβρουαρίου 2011, για την απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει ο ΧΥΤΑ, με χιλιάδες γλαροπούλια και δεκάδες σκυλιά στους σωρούς των εκτιθεμένων και άταφων σκουπιδιών.
Συμμετείχαμε στις 20 Μαρτίου στον καθαρισμό του Μπογδάνα από τα πεταμένα ελαστικά. Πραγματοποιήσαμε τρεις ημερίδες-ενημερώσεις στην Άσσηρο, με θέματα περιβαλλοντικά. Ήμασταν παρόντες στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών στις 29/03/2011, όπου συνεδρίασε το Δ.Σ. για να γνωμοδοτήσει για την χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης και διατυπώσαμε, προφορικά και γραπτά την αντίθεσή μας, όχι μόνο για το εργοστάσιο, αλλά και για κάθε άλλο έργο, οποιασδήποτε μορφής, στο χώρο του ΧΥΤΑ, διότι η περιοχή μας είναι ήδη κορεσμένη και δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πραγματοποιήσαμε ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα των Λουτρών του Λαγκαδά στις 30 Μαρτίου 2011 με θέμα: Διαχείριση απορριμμάτων. Ομιλητές ήταν ο κ. Κ. Νικολάου (καθηγητής στο ΑΠΘ, περιβαλλοντολόγος), η κα. Δ. Ζωγάκου (πολιτικός μηχανικός-αρχιτέκτων), ο κ. Η. Τεκίδης (χημικός-μηχανικός) και ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κ.Κυνηγός.
Καταγγείλαμε στις 17 Μαΐου 2011 την ανίχνευση ραδιενεργών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ και παρευρεθήκαμε στο χώρο την ημέρα του ελέγχου από την επιτροπή ατομικής ενέργειας του Δημόκριτου. Πήραμε μέρος στο Festival Green στις
4 και 5 Ιουνίου 2011 στα λουτρά του Λαγκαδά, ενημερώνοντας τους επισκέπτες και μοιράζοντας έντυπο υλικό σχετικό με την ανακύκλωση και το εργοστάσιο καύσης. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση-συζήτηση στην κεντρική πλατεία της πόλης του Λαγκαδά σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κοινωνικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων, με ομιλητές την πρόεδρο του συλλόγου κα. Κ. Στόιου και μέλος της πρωτοβουλίας κ. Τ. Κεφαλά (Αττικής), με θέμα “ΧΥΤΑ Μαυροράχης και εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων”.
Στις 6 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στην Συνάντηση Άμεσης Δράσης και Δημοκρατίας στο ΑΠΘ με θέμα: «Διαχείριση των Απορριμμάτων και Αντίσταση των Τοπικών Κοινωνιών Ενάντια στις Επιλογές του Κράτους και του Κεφαλαίου». Συμμετείχαμε στο Greenwane στο Δημοτικό Πάρκο-Θέατρο Κήπου στις 16 /17 Σεπτεμβρίου, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό. Καταγγείλαμε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στις 3 Οκτωβρίου του 2011, την εκροή μολυσμένων νερών από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο παρακείμενο ρυάκι, μετά από επιτόπιο έλεγχο που κάναμε την Κυριακή 02-10-2011 στο χώρο έξω από τον ΧΥΤΑ. Την κοινοποιήσαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στον Δήμο Λαγκαδά. Πήραμε δείγματα και τα δώσαμε για ανάλυση στην οποία διαπιστώθηκε η επικινδυνότητα του νερού, κοινοποιώντας τα στις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος. Πραγματοποιούμε επισκέψεις στα χωριά του Δήμου Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία διαχείρισης.
Στόχος και σκοπός μας, η ενημερώσουμε των κατοίκων σχετικά με την επικινδυνότητα των εργοστασίων καύσης, αλλά και των εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικών προς το περιβάλλον (μείωση στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση). Προσπαθούμε και θα προσπαθούμε πάντα, για ένα καλύτερο περιβάλλον. Είναι το σπίτι μας, είναι η ζωή μας, είναι το αύριο των παιδιών μας. Η αδιαφορία είναι έγκλημα, η ολιγωρία είναι ενοχή και οι συνέπειες που έχουν είναι μη αναστρέψιμες!
Πρέπει όλοι μαζί να συμμετέχουμε! Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε!